Sarımsak, son dönemde fiyatı en çok artan tarım ürünü oldu. Geçtiğimiz temmuz ayında 200 liraya kadar yükselen sarımsak fiyatları, 400 liraya ulaştı.
Sarımsak, 399 liraya satılan kuşbaşı etin fiyatını da geride bıraktı. Sarımsaktaki artışın en büyük nedeni olarak düşük üretim ve yüksek girdi maliyetleri gösteriliyor.
“FİYATLAR DAHA DA ARTACAK”
Zonguldak’ta sarımsak üretimi yapan Erdoğan Uzunlar, maliyetlerin yüksekliği nedeniyle ekim alanlarının daraldığını belirtti. Uzunlar, fiyatların daha da artacağını söyledi. Uzunlar şöyle konuştu:
“Sarımsak fiyatları böyle giderse daha da çok artacak. Çünkü maliyetlerin yüksek olmasından dolayı, çok fazla ekim dikim yapılmıyor ve üretim kalmadı. Ekilen kısımlarda ise verim düşük, kışın beklendiği gibi geçmemesi ve nisan yağmurlarının bu yıl beklenen boyutta olmaması üretimi olumsuz etkiledi. Bir diğer etken işçi maliyetlerindeki artış. Sarımsağın dikimi çok önemli ve önceleri makine ile dikiyorduk fakat istediğimiz verimi alamadığımız için elle dikmek zorunda kaldık”
ÇİN SARIMSAĞI…
Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli’nin haberine göre; Türkiye’de yıllık sarımsak üretimi 120-140 bin ton civarında, tüketim ise 150-170 bin tonu buluyor. Üretim, talebi karşılamaya yetmediği için ithalat devreye giriyor. En fazla ithalat yapılan ülke ise Çin. Artan fiyatlar nedeniyle ithalatın daha da artması bekleniyor.
TANE İLE ALMA DÖNEMİ BAŞLADI
Sarımsak fiyatları ürün kalitesine göre 250 lira ile 400 lira arasında değişirken market ve pazar fiyatları arasında bir fark yok.
Pazarcı esnafı geçen yıl sarımsak fiyatının 100 lira olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Fiyatlar iki ayda yükseldi. Şu an 350 lira civarında iyi bir sarımsak bulabiliyorsunuz. Vatandaşlar genelde kilo olarak almıyor. Tane ile satıyoruz”
Sarımsak üretiminin yüzde 20’sini Zonguldak tek başına karşıladığı da öğrenildi.
More Stories
Aliağa Limanları: 2024’te Deniz Ticaretinde Zirveye Çıkıyor
Yüz binlerce işçiyi ilgilendiren gelişme: En düşük 72 bin lira maaş gündemde
Dolar ve euroda son durum